Výběr matrace na míru

Bolesti zad (zdravotní problémy)

Pokud je problém s horní částí páteře, doporučuje se tvrdší matrace, která důkladně podepře bolavou část páteře. Při opačném problému, tedy s dolní částí páteře, je dobré vybírat měkčí matraci. Lépe se přizpůsobí výraznému ohybu páteře v oblasti ledvin a tím pomáhá lépe rozložit tlak a zmírňovat bolest.

Pokud je pacient dlouhodobě ležící, nebo je-li pohyb na matraci nežádoucí, doporučuje se vybrat matraci s vysokoelastickou vrstvou, která se výborně přizpůsobí tlaku a zabraňuje pohybu těla.

Spíme více na boku, nebo na zádech?

Během spánku se přirozeně otáčíme, proto je spíše důležitější, v jaké poloze usínáme. Pokud naše nejčastější poloha během usínání a spánku je na zádech, vybíráme z tvrdších matrací. V případě častého spánku na boku je vhodnější si pořídit měkčí matraci, protože ta dokáže lépe kopírovat tělo v oblasti pánve a ramen.

Pracujeme fyzicky anebo psychicky?

I fakt, jak a kolik se během dne pohybujeme, má vliv na výběr správné tvrdosti matrace. V případě fyzické a náročné práce je vhodné vybírat tvrdší matraci, na které se tělo pořádně uvolní (pro aktivní sporty platí totéž). Opačně to platí pro lidi se sedavým zaměstnáním, pro které je vhodnější měkčí matrace. Ta lépe kopíruje tělo a pomáhá odstraňovat napětí a bolesti způsobované celodenním sezením.

Intenzita pocení

Pokud patříme k populaci s vyšší potivostí, je třeba vybírat z matrací s vysokou vzdušností a s použitím přírodních materiálů. Ty jsou pórovitější a lépe se provětrávají. Doporučují se taštičkové matrace s latexovou vrstvou, případně latexové matrace. Zároveň je dobré vybírat matrace se speciální potahovou úpravou, která zajišťuje lepší odvod vlhkosti. Ten je důležitý hlavně z důvodu eliminace plísní, rozmnožování roztočů a různých bakterií.

Podklad pod matrací

Pokud je pod matrací pevná deska nebo pevný (nepružný) rošt, doporučuje se pružinová matrace. V případě výběru pěnové nebo latexové matrace na pevný podklad je problémem nižší vzdušnost těchto matrací a zároveň chybějící pružnost, čímž dochází k výrazně vyššímu opotřebení matrací. Na pružný lamelový rošt lze položit jakoukoli matraci. V případě položení pružinových matrací na lamelový rošt bychom měli vybírat z kvalitních roštů, které mají větší počet lamel (28 a více). Matrace je lépe podepřená a více spolupracuje s roštem a tím nedochází k deformaci jádra.

+420 777 642 115
Navigace