Typy matrací

Obecně dělíme matrace na trhu na 3 druhy: pěnové, latexové a pružinové. Tyto hlavní skupiny se dále dělí na podskupiny podle způsobu jejich výroby a kvality.

Matrace z jednoduché polyuretanové pěny jsou již zřídkavé, protože je to velmi jednoduchá forma pěnových matrací. Pěna vyráběná za studena (ve vodě) se nazývá "studená pěna" nebo také "HR pěna". Výrobci a prodejci pro své produkty používají také různé jiné názvy, aby je odlišili od konkurence (různé přípony jako -soft, -form, -cell apod.), vždy ale jde o jeden a ten samý produkt. Vedle studené pěny existuje ještě tzv. biopěna, kdy se do výrobního procesu pěny přidávají různé přírodní látky. V tomto případě je však potřeba dávat velký pozor na to, zda je pěna vyrobena alespoň z 50 % z přírodních materiálů, nebo je v matraci použito jen pár procent přírodních látek. Ve druhém případě jde o zavádění a klient zbytečně zaplatí jen za drahý název Bio-. Dále se na trhu setkáme také s pěnovými vrstvami s paměťovým efektem (memory pěna, lazy foam apod.). Tento materiál přináší diametrálne odlišný pocit během ležení než všechny ostatní pěnové materiály. Memory pěna je pocitově velmi příjemná, měkká, tlak na matraci zanechává otisk a ta se vrací jen velmi pomalu. Všechny pěnové materiály jsou ropné produkty a jsou elektrostatické.

Více informací o pěnových materiálech…

  • Známka kvality od od německého institutu Stiftung Warentest, kterou získaly matrace vyhotovené z paměťové pěny, je od 3,0 - 3,9 (nejlepší = 1,0, nejhorší = 5,0; výsledky ze září 2008).
  • Cenové rozpětí (pěnové): 90 – 300€ (zdroj: denník SME, 19.11.2010)
  • Cenové rozpětí (paměťové): 280 - 680€

Latexové matrace jsou vyrobeny z přírodního latexu (kaučuk) a ze syntetického latexu. Z hlediska výrobního procesu se latex dělí na tzv. dunlop latex a tzv. talalay latex. Latexový blok se vyrábí nalitím latexové masy do formy, která se následně zahřeje na 100°C, ztvrdne a dále se mechanicky upravuje, stříhá a čistí. Pokud se masa ještě zmrazí, mluvíme o výrobním procesu talalay. Díky zmrazení materiálu se dosahuje vyššího stupně vzdušnosti. Na trhu se dále setkáme s materiálem, který je směsí latexu a polyuretanové pěny (tzv. vodní latex). Materiál má velmi nízký podíl latexu, a proto je velmi náchylný k proležení. Cena je sice lákavá, ale jak se říká, za málo peněz málo muziky. Výrobci a prodejci takových matrací se snaží klienty nalákat na “kvalitní” latexovou matraci za “nízkou” cenu, proto je vždy potřeba se informovat, kolik vlastně latexu v materiálu je a jaká je jeho celková hustota. Měla by být minimálně 60 kg/m3. Pokud má materiál méně než 50 kg/m3, nejde o latex. Latex totiž při nižších hustotách než 50 kg/m3 nelze vypěnit.

Více informací o latexu…

  • Známka kvality od německého institutu Stiftung Warentest, kterou získaly matrace vyhotovené z latexové pěny, je od 2,2 - 2,8 (nejlepší = 1,0, nejhorší = 5,0; výsledky z let 2003 - 2006).
  • Cenové rozpětí: 340 - 500€ (zdroj: denník SME, 19.11.2010)

Pružinové matrace typu Bonnell sestávají z jednotlivých pružin ve tvaru přesýpacích hodin, navzájem pospojovaných ocelovou cívkou. U tzv. taštičkových matrací se jedná o pružinky s menším průměrem, než mají bonnellové pružiny ve tvaru soudku. Pružiny v taštičkovém jádře jsou baleny do vzdušné netkané textilie a navzájem sešité (správný název pro spoj je svár textilie). Každá pružinka se nezávisle přizpůsobuje vyvíjenému tlaku, a proto se taštičkové matrace vynikajícím způsobem přizpůsobují a kopírují tělo ležícího člověka (často se setkáme také s pojmem efekt vodní postele). Od počtu taštiček, zpracování a kvality použitých materiálů se odvíjí také kvalita taštičkové matrace, a samozřejmě také její cena. Taštičkové matrace patří mezi nejluxusnější a nelepší matrace vůbec. Na trhu se setkáme také s plastovými pružinami, které jsou ale spíše parodií na kvalitní jádro než plnohodnotná alternativa ke kovovým taštičkovým pružinkám.

Více informací o pružinových jádrech…

Proč si vybrat pružinové matrace?

  • Známka kvality od německého institutu Stiftung Warentest, kterou získaly matrace s taštičkovým jádrem je od 1,9 - 4,0 (nejlepší = 1,0, nejhorší = 5,0; výsledky ze září 2008).
  • Cenové rozpětí (pružinové): 130 - 544€ (zdroj: denník SME, 19.11.2010)
  • Cenové rozpětí (taštičkové): 220 - 1100€
+420 777 642 115
Navigace