Tvrdost matrace a výběr podle ní

Označenie tvrdosti strán matracov značky Vegas

Co je to tvrdost matrace?

Hlavní vlastnost postelových matrací je správné přizpůsobení se těla a udržování páteře ve správné poloze během ležení a spánku. Každý z nás je jiný a má jiné nároky na lůžko. Jeden je vysoký, druhý je silnější, další aktivně sportuje, další má zase zdravotní problémy a trpí bolestí páteře. Z tohoto důvodu se vyrábějí i různé druhy matrací s různými tvrdostmi.

Doporučený stupeň tvrdosti

Pro výběr optimální tvrdosti slouží tzv. tabulky tvrdosti, kde lze dle váhy a výše klienta zvolit doporučenou tvrdost. Ta je však jen orientační, protože na výběr správné tvrdosti neexistuje žádná norma, je to velmi subjektivní aspekt. Pokud má člověk vyšší hmotnost, doporučuje se tvrdší matrace, ale není to pravidlo. Pokud zase disponuje například vyšší výškou, je lepší volit měkčí matraci, protože váha se během spánku rozkládá na větší plochu, čímž vzniká nižší tlak na matraci. Dávejte proto přednost hlavně Vašemu osobnímu úsudku, pocitu a na fakt, že páteř musí být během spánku v přirozené poloze (během spánku na boku ve vzpřímené poloze, během spánku na zádech v poloze písmene S).

Jsou tvrdší matrace lepší pro páteř a zdravý spánek?

Ještě stále převládá mýtus, že tvrdé spaní je správné. Tvrdý podklad (kokosová deska) je vhodný pro novorozence, malé děti a dospívající, vyvíjí se jim páteř, proto potřebují pevný podklad. U dospělých lidí je to velmi individuální. Z lékařského hlediska je dobrá ta matrace, která se správně přizpůsobí lidskému tělu, správně podpírá páteř a udržuje ji v přirozené poloze během celého spánku a po celou dobu používání matrace. Je-li páteř vpadnutá do matrace nebo leží-li na tvrdé nepřizpůsobivé podložce, je třeba vybrat jinou matraci.

Jsou tvrdší matrace kvalitnější a trvanlivější než měkčí matrace?

Traduje se dokonce, že tvrdší matrace mají vyšší životnost, avšak trvanlivost matrace závisí hlavně na použitých materiálech, které mohou být jak tvrdé, tak měkké. Tvrdost a množství materiálu nejsou na sobě závislé. V tvrdé pěnové matraci není více pěny než v měkké, ani v tvrdé pružinové matraci není větší množství pružin. Různá tvrdost matrací se dosahuje procesem výroby a použitím materiálů s různou elasticitou. Cenu a životnost matrace ovlivňuje kvalita a zpracování jednotlivých materiálů a nikoli jejich tvrdost.

Výběr tvrdosti dle naší výšky a váhy

Tak jako váha i naše výška ovlivňuje správný výběr tvrdosti. Vyšší váha nás automaticky táhne k tvrdším matrací. Vyšší hmotnost znamená větší tlak na matraci, která musí opětovně vyvinout větší protitlak. Ale tady je i velmi důležitá tuhost, tedy jádro a samotná nosnost matrace. S výškou člověka je to úplně naopak – čím vyšší člověk, tím měkčí matrace. A proč? Větší výška znamená větší plocha, kterou působíme na matraci. Proto i matrace vyvíjí nižší protitlak a proto musí být podložka měkčí, aby se nižšímu tlaku lépe přizpůsobila. Pokud to shrneme:

  • Vyšší hmotnost = tvrdší/tužší matrace; nižší hmotnost = měkčí matrace
  • Vyšší výška = měkčí matrace; nižší výška = tvrdší/tužší matrace

Upozornění: Pokud Vám Váš lékař - ortoped po konzultacích doporučil jinou tvrdost matrace, řiďte se prosím jeho pokyny!

+420 777 642 115
Navigace